O ciorba a carei reteta, extraordinara pentru sanatate, am postat-o spre redescoperire, intrucat a cam fost data uitarii si este hranitoare, detoxifianta si foarte gustoasa.
INGREDIENTE (pentru o portie):
– 3 fire de ceapa verde
– 5 radacini tinere de morcov
– 2 radacini crude de patrunjel
– o radacina mica de telina
– 2 ardei (am folosit conservati sanatos, cu sare)
– 4 legaturi generoase de stir, cu tulpine si frunze tinere
– suc proaspat de corcoduse, dupa gust
– o legatura de leustean
– 3 linguri de ulei de floarea soarelui, presat la rece
– un galbenus si 2 albusuri de ou (optional)
– sare neiodata, dupa gust
PREPARARE:
Se spala bine si se curata radacinile de morcov, de patrunjel si de telina, ceapa si ardeii, apoi telina si ardeii se toaca marunt, iar ceapa, morcovii si patrunjelul se taie rondele subtiri.
Se fierb in apa, cu un praf de sare, iar cand sunt patrunse toate, se adauga stirul bine spalat si tocat.
Se lasa la fiert cat sa se inmoaie, apoi se adauga sucul de corcoduse, proaspat preparat, leusteanul spalat si tocat marunt, fara sa clocoteasca, pentru a conserva mai bine nutrientii si aroma, se intrerupe fierberea si se adauga uleiul de floarea soarelui, presat la rece.
Se amesteca, se potriveste de sare si se poate consuma ca atare.
Dupa 10 minute, pentru a scadea temperatura, pentru cine doreste sa o imbogateasca, se bat spuma galbenusul si albsurile, intr-un bol, cu un strop de apa rece si se incorporeaza cate putina ciorba, pentru omogenizare, apoi se toarna in toata ciorba. Se serveste proaspata si se evita reincalzirea la temperaturi inalte, pentru a nu transforma nitratii din stir in nitriti. Gustul este unul desavarsit, iar nutrientii sunt un complex de sanatate.
Nu am mancat de cand eram mica. Imi placea mult! Matusa mea folosea stir rosu.
Eu in copilarie n-am mancat, in Ardeal nu se gatea cu o gama variata de verdeturi, dar acum ca l-am descoperit ca importanta in alimentatie, am sa-l folosesc mai des !