CHERIMOYA

februarie 16, 2022

fruct cherimoya

Va doriti un fruct favorabil sustinerii sistemului nervos central si a metabolismului ?

Consumati din cand in cand pulpa fructlui cherimoya, cunoscut si sub numele de custard apple, datorita consistentei emoliente a acestei pulpe cu gust de mar, banana sau capsuna, in functie de soi. Originar din regiunea tropicala, acest fruct se prezinta in 5 varietati, deosebite dupa iregularitatile suprafetei cojii.

 

fruct cehrimoya 2

fruct cherimoya 3

Pulpa sa este usor de savurat dupa deschidere, dar semintele trebuie ocolite intrucat sunt, otravitoare, neurotoxice, ca si coaja lui dealtfel, care nu trebuie consumata. In schimb frunzele contin compusi bioactive, fiind folosite in medicina traditionala. Desi de provenienta din Ecuador si Peru, acest fruct este cultivat totodata in sudul Asiei si in regiunea mediteraneeana, Spania fiind astazi cel mai mare producator de cherimoya.

copac cherimoya

Fructul crud, conform tabelelor de specialitate, contine 79% apa, 18 % carbohidrati, 2% proteine si 1 % grasimi, furnizand 75 de calorii pe suta de grame. El se remarca printr-un continut ridicat de vitamina B6, intre 20-33 % din ratia zilnica necesara unui adult. Acesta are rol in producerea de neurotransmitatori, fiind un suport pentru creier si vasele de sange, cat si rol in cresterea imunitatii. Daca este consumata de la frigider, pulpa fructului este precum inghetata, de altfel cherimoya este cunoscut si ca“fructul inghetata”.
Pulpa fructului poseda polifenoli si are o multitudine de proprietati benefice datorita continutului de antioxidanti (flavonoide, carotenoide, vitamina C), ce combat stresul oxidativ, protejeaza ochii si imbunatatesc vederea, scad rata mortalitatii cardiovasculare si au proprietati antiinflamatorii. Fibrele solubile continute, asigura satietate pe termen lung, ajuta flora intestinala si protejeaza impotriva cancerului de colon.

cum se consuma cherimoya

In bucatarie, se foloseste in preparate culinare ca deserturi in special, ca topping in creme, inghetate sau in salate de fructe, dar cel mai corect consum este ca pentru orice fruct, adica in stare cruda, pentru o absorbtie maxima de nutrienti, inainte de masa sau intre mese, ca si gustare.

Recomanda prietenilor pin it! share on facebook

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aboneaza-te la newsletter pentru a primi retete si articole direct pe adresa ta de e-mail.

    Evenimente Recente