Legume si masline, intr-un aluat bogat in fibre, usor picante, un aperitiv sau un mic dejun consistent si aromat.
INGREDIENTE:
– 250 gr faina dietetica, din macinis integral de grau
– 200 ml apa minerala
– 30 ml ulei de floarea soarelui
– 15 gr seminte de floarea soarelui, rasnite
– o lingurita bicarbonat de sodiu alimentar
– 3 linguri suc de lamaie
– 110 gr ceapa
– 120 gr morcov
– 65 gr radacina de pastarnac
– 140 gr masline verzi, fara samburi
– 25 gr patrunjel verde
– o lingura boia de ardei dulce
– o lingurita piper negru macinat
– sare neiodata, dupa gust
PREPARARE:
Se spala si se curata legumele, apoi ceapa, morcovii si radacina de pastarnac, se rad pe razatoarea mare. Intr-un bol se aduna faina, apoi se adauga legumele rase, patrunjelul spalat si tocat, semintele rasnite de floarea soarelui, bicarbonatul de sodiu stins cu sucul de lamaie, maslinele, boiaua, piperul si sarea.
In alt bol se aduna apa minerala si uleiul de floarea soarelui.
Se amesteca si se adauga peste ingredientele din primul bol, apoi se amesteca din nou, foarte bine, si se plaseaza intreg ansamblul in tava pentru cuptor, tapetata cu hartie de copt.
Se coace cam 5 minute la foc iute, apoi se pastreaza la temperatura moderata, circa 30 de minute. Daca este suficient de copt, se intrerupe temperatura si se lasa sa se raceasca lent. Se poate taie caldut sau rece si servi apoi cu muraturi sau ceapa cruda.
Daca ai sti cum se face in original acest chec (asemanator) din regiunea mediteraneana!
La 250g faina, pui tot atita ulei de masline!
Adica este f. gras.
Acesta pe care il propui trebuie sa fie mai sanatos!
Ma bucur ca exista ceva asemnanator, iar reteta mea este varianta sanatosa, asta e ideea ! Am incercat sa reduc grasimile si am observat ca retete ce pana acum aveau ulei in compozitie, iata ca sunt la fel de gustoase si fara !