noiembrie 14, 2016
Doriti sa va protejati de afectiuni venoase si arteriale ?
Imbogatiti-va dieta cu castane comestibile, atat de vestite in fitoterapie, fructele arborelui originar din sudul Europei si din Asia Mica, ce la noi este raspandit in Maramures si Oltenia (cu precadere in zona Tismanei). Castanul comestibil infloreste la inceputul lunii iulie, iar toamna se formeaza fructele independente, castanele, protejate de o mantie tepoasa, ce se deschide progresiv, expunandu-le in culoarea lor placuta. In luna octombrie castanele comestibile sunt coapte, aceste fructe avand proprietati hranitoare si vindecatoare. Compozitia lor arata bogatia in minerale (potasiu, calciu, magneziu, fier, mangan, zinc, fosfor), vitamine (C, B1,B2, A,), amidon, zaharuri, acizi grasi, derivati flavonoidici, antioxidanti naturali, antociani, cumarine si proteine. Ele constituie un tonic nervos si muscular, fiind indicate in tratarea hemoroizilor, a varicelor, a flebitei si tromboflebitei. Consumul de castane este recomandat si in afectiuni coronariene, intarind muschiul inimii. Castanele comestibile au efect antiseptic, antianemic si remineralizant, protejand impotriva asteniei fizice si psihice, a anemiei, fiind indicate in perioadele de crestere, de convalescenta, in depresie. Datorita compozitiei de minerale protejeaza impotriva decalcifierii si osteoporozei.
Atentie ! Consumul de castane este contraindicat obezilor si diabeticilor.
In bucatarie, castanele de-a lungul timpului, fie ca au fost fierte, coapte sau prajite, au insotit retete dulci sau sarate, uneori combinate nesanatos in creme, blaturi, sau dulceturi. Acestea pot fi vedeta unui piure, care asezonat cu fructe de padure sau fructe exotice, capata diverse nuante in gust. Nutritionistii sustin pregatirea castanelor prin fierbere sau coacere lenta, apoi consumul miezului acestora natural sau usor sarat, usor condimentat ori indulcit prin asociere cu fructe, miere de albine, mirodenii.