iulie 8, 2013
Doriti sa va revigorati tonusul, sa profitati de un randament maxim in ceea ce va propuneti?
Apelati la celebra planta aromatica, ale carei seminte sunt un permanent stimulant nervos si anume, la cardamon. Uleiul volatile din parfumata “samanta a dragostei” cum mai este denumit cardamonul datorita calitatilor afrodisiace, are o multitudine de componente cu efect stimulativ si totodata antitoxic. De aceea consumul de cardamon ne fereste de intoxicatii, cafeaua araba, aromatizata in mod traditional cu cardamon, fiind mai bogata in aroma si mai redusa in toxicitate. Cardamonul are o putere uimitoare de a parfuma respiratia si de a masca instantaneu consumul de ingrediente cu mirosuri neplacute, mestecarea sa contribuind la albirea dintilor. Medicina traditionala indiana recomanda virtutile cardamonului pentru inlaturarea obezitaii, pentru o piele impecabila si functionarea corecta a rinichilor in detoxifierea organismului. Poate fi folosit ca atare, ca adaos sub forma de condiment, sau sub forma de uleiuri aromatice, calitatile sale fiind remarcate in combaterea racelii, in stimularea digestiei, al circulatiei periferice slabe, in combaterea oboselii si a tulburarilor sexuale.
In bucatarie, cu toate ca virtutiile cardamonului sunt recunoscute pe intreg mapamondul, este folosit cu precadere in tarile asiatice, India fiind producatorul a 80% din productia mondiala. Cardamonul alb si cel verde sunt folosite in aromatizarea deserturilor in mod special, cel negru cu mirosul mai profund, care rezista si la temperaturi inalte, este recomandat mai mult la pregatirea termica a carnurilor. Cafeaua imbogatita cu cardamom, Gahwa, este simbolul ospitalitatii arabe. Finlandezii sunt consumatori renumiti de cardamom, la prepararea muraturilor si in conservarea pestelui, dar si la prepararea prajiturilor si la aromatizarea rachiului specific, Aquavit. Se recomanda cunoasterea calitatilor acestei mirodenii si folosirea ei in aromatizarea mancarurilor si a deserturilor pentru asimilarea nutrientilor sai.