noiembrie 18, 2017
Va doriti un aliment care sa va protejeze vasele de sange si pe care sa-l puteti ingera fara riscul excesului caloric?
Consumati capere, mugurii arbustului cu flori alb-rozalii, cat si boabe de capere, fructele aceluiasi arbust. Foarte raspandit de-a lungul Marii Mediterane, caperul se cultiva astazi in Cipru, Grecia, Franta, Italia, Spania, Algeria. Caperele, de culoare verde-măsliniu, se consumă în calitate de condiment. Comestibile sunt si frunzele si florile caperului (care incanta privirile o singura zi), dar comercializate pe scara larga sunt doar caperele si boabele de capere conservate, in sare sau in otet. Caperele constituie carbohidrati de calitate, fiind sarace in grasimi si zaharuri. Bogate in fibre, proteine vegetale, vitamine si saruri minerale, caperele pot fi vedetele retetelor hranitoare si delicioase, cu calorii putine, recomandate in diete si pentru mentinerea unui organism sanatos. Ele contin vitamine din complexul B, precum si vitaminele A, C si K. In ce priveste mineralele, caperele sunt bogate in mangan, magneziu, fier, calciu, sodiu si cupru. Caperele mai contin si arginina, un aminoacid foarte pretios mai ales pentru copiii in crestere. Continutul de antioxidanti, in special flavonoide (care combat actiunea radicalilior liberi) este ridicat, fiind recomandate pentru incetinirea procesului de imbatranire, ca factor anticancerigen si pentru imbunatatirea vederii. Continutul lor in substante hranitoare si tamaduitoare recomanda caperele pentru protectia sistemului cardiovascular, intrucat stimuleaza circulatia sangelui reducand riscul formarii cheagurilor de sange, imbunatatind totodata calitatea vaselor de sange. Continutul in fibre al caperelor favorizeaza o digestie corecta, permitand buna functionare a colonului si eliminarea toxinelor din organism. Alte importante calitati ale caperelor sunt acelea ca ajuta la echilibrarea nivelului de zahar din sange prevenind aparitia diabetului, ajuta la intarirea sistemului osos si la imbunatatirea calitatii pielii.
In bucatarie, utilizarea caperelor dateaza din timpuri stravechi. Ele sunt mentionate in Biblie si in alte scrieri antice precum cele ale lui Dioscoride, cat si in Epopeea lui Ghilgames. Astazi, intrucat se comercializeaza peste tot in lume, caperele constituie deliciul multor preparate, gusul lor usor astringent si parfumat condimentat imbogatind diverse retete pe baza de carnuri cat si variate sosuri. In functie de marimea diametrului lor, caperele poarta diverse denumiri: non-pareil (pana in 7 mm), capucines (8-9 mm), capotes (9-11 mm), fines (11-13 m) și grusas (mai mari de 14 mm). Sfatul nutritionistilor este de a consuma caperele in mod cat mai sanatos, uscate la soare si conservate cu sare, in special in salate, alaturi de ingrediente cat mai crude.