noiembrie 10, 2021
Bauturile proteice naturale sunt hidratante si hranitoare, avand ca ingrediente de baza alune, nuci, seminte si boabe, asezonate sanatos cu alti nutrienti de valoare, din legume, verdeturi, fructe si mirodenii, in functie de reteta. Tehnologia de preparare a lor are ca baza hidratarea alunelor, nucilor sau a semintelor si a boabelor crude, astfel incat ele elimina toxinele si capata o consistenta favorabila procesului de digestie, cat si asimilarii in organism.
Boabele leguminoaselor (fasole mung, soia, mazare, linte) se caracterizeaza prin continut ridicat de proteine, datorita capacitatii acestor plante de a fixa nitrogenul din aer, prin relatie simbiotica cu bacteriile din radacina, astfel ca sunt considerate “carne vegetala”. Prin hidratare si procesare in robot cu adaos suficient de apa, din boabele de soia, nucile de caju, migdale, se obtine laptele vegetal al acestora, care poate constitui baza pentru bauturi proteice. Laptele de soia, este o alternativa a laptelui de vaca din punct de vedere al proteinelor, celelelte insa sunt mai putin bogate in proteine fata de laptele de vaca, avantajul alternativei vegetale fiind insa ca aceasta nu contine lactoza si cazeina, (pentru cei ce prezinta discomfort digestiv si au intoleranta la lactoza) si ca constituie suport in apoptoza celulelor canceroase, neacumuland factor de crestere ca in cazul consumului de lapte animal. Totodata laptele vegetal vine cu un continut mai redus in grasimi nocive si mai crescut in antioxidanti si enzime.
Prin incoltirea sau germinarea boabelor, cat si a diverselor seminte bogate in proteine, se obtin muguri (la germinarea in apa) sau vlastari (la germinarea in pamant), a caror valoare nutritionala este caracterizata de prezenta proteinelor in forma simplificata si anume in aminoacizi, fiind mai usor procesate si asimiate de catre organism. Incluzand aceste ingrediente, bauturile proteice constituie adevarate superalimente.
O cura cu bauturi proteice, imbunatateste procesul de oxigenare a celulelor si pe cel de reglare a hormonilor. Aceste bauturi, prin asocierea ingredientelor, sunt bogat antioxidante aducand un plus de tinerete si de vigoare organismelor ce le consuma. Totodata, asociind ingrediente crude, continutul acestor bauturi este si bogat probiotic si enzimatic, ajutand la mentinerea florei intestinale, la echilibrarea PH ului, la distrugerea toxinelor si accelerarea digestiei.
Bauturile proteice confera organismului vitalitate si satietate, ajuta in repararea tesuturilor lezate, ajuta la mentinerea siletei si la modelarea tesuturilor musculare.
Am pregatit o suita de astfel de bauturi din cuprinsul site-ului, care sa va ofere posibilitatea de a alege in functie de gust si de ce aveti la indemana, reteta preferata, cat si idei de a combina ingrediente astfel incat sa obtineti o gustare sanatoasa:
1. BAUTURA HRANITOARE SI ANTIOXIDANTA, CU ALUNE CRUDE, STAFIDE SI MIRODENII
2. LAPTE DIN ALUNE DE PADURE, CU PETALE DE TRANDAFIRI
3. LAPTE DE SOIA, CU IARBA DE GRAU INCOLTIT
4. SMOOTHIE DE CAJU, CU SFECLA ROSIE SI GHIMBIR
5. LAPTE DE CAJU, CU SEMINTE DE RODIE
6. SHAKE RAW VEGAN, DE CIOCOLATA
7. BAUTURA PROTEICA SI ANTIOXIDANTA, CU LAPTE DE SOIA
8. BAUTURA PROTEICA, CU LAPTE DE SOIA SI VARZA ROSIE
9. LAPTE DE SOIA, CU SEMINTE DE CHIA SI DRUSAIM
10. LAPTE DE SOIA, CU SARE DE MARE SI FULGI DE COCOS
11. LAPTE DE SOIA, CU PUDRA DE FISTIC CRUD
12. CAFEA DE CICOARE, CU LAPTE DE SOIA
13. SMOOTHIE ANTIOXIDANT CU KIWI, CHIA SI BUSUIOC
14. SMOOTHIE CU ROSII, SEMINTE DE CHIA SI MIRODENII