februarie 21, 2016
Proteinele sunt parte constituenta a tesuturilor noastre, a hormonilor, a enzimelor si anticorpilor si participa la inlocuirea celulelor uzate. Iata de ce ele trebuie incluse in alimentatia fiecaruia. Atat produsele animale (carnea, ouale, produsele lactate) cat si produsele vegetale (legume, leguminoase, fructe, nuci si seminte) contin proteine, incluzand cei 9 aminoacizi esentiali, ce nu pot fi produsi de organismal uman. Proteinele animale, sunt mai complete si se digera in proportie mai mare fata de cele vegetale, care au un continut bogat de fibre si se digera mai greu. Quinoa este planta ce contine toti cei 9 aminoacizi esentiali, iar proteinele complete se mai pot obtine prin combinarea anumitor vegetale. Cea mai bogata sursa de proteine vegetale o reprezinta leguminoasele: soia, fasolea, lintea, nautul, mazarea.
Din studiile moderne de specialitate reiese ca, desi carnea este sursa comoda de proteine complete, consumul frecvent al acesteia ingreuneaza munca rinichilor, de aceea este de preferat adoptarea unei diete variate, echilibrate. Exista diete ce promoveaza consumul carnurilor, procesate sau crude (dieta paleo) si altele care exclud consumul alimentelor de origine animala, adoptand un regim exclusiv vegetarian si chiar crud vegetarian (raw vegan). Variantele crude sustin absorbtia unui maxim de nutrienti, alimentele nesuferind modificari termice. Organismul nostru este genetic construit sa poata digera proteinele asociate divers, dar in functei de ingredientele cu care se asociaza, digestia acestora poate fi mai greoaie sau mai usoara. O asociere corecta care sa usureze digestia proteinelor este benefica organismelor, mai ales pentru cele supuse stresului.
Am pregatit o selectie de retete care sa va inspire in asocierea corecta a proteinelor. Atat proteinele din carnuri, cat si pe cele din produsele vegetale le-am asociat cu legume si verdeturi, cat si cu mirodenii, pentru accelerarea arderilor in organism. Am evitatat asocierea proteinelor din carnuri cu grasimi (smantana, unt, ulei) sau cu carbohidrati (orez, cartofi). Pentru obtinerea unor protein complete vegetale, am asociat cerealele integrale cu leguminoase sau cu nuci si seminte.
TELEMEA MATURATA DE OAIE, CU SEMINTE SI MIRODENII
OUA DE PREPELITA, PE CASTRAVETI PICANTI
CIORBA DE MIEL, CU AMARANT (STIR)
CIORBA DE DOVLEAC, CU ULEI SI SEMINTE DE CANEPA
SUPA DE LINTE ROSIE, CU CROSSINI SI TARHON
CORNETTI RIGATI (PASTE BANEASA) CU LINTE SI SOS ROSU
PULPA DE PORC LA CAPAC, CU SALVIE VERDE
CONOPIDA CU FAINA DE IN, MIRODENII SI VERDETURI
FURSECURI RAW, CU CIOCOLATA SI FULGI DE OVAZ
LAPTE DE SOIA CU SEMINTE DE CHIA SI DRUSAIM
TRUFE VEGANE CRUDE, CU MORCOVI SI ARAHIDE
CEAI DE PAPADIE, CU FULGI DE OVAZ SI AGRISE