CHIMENUL NEGRU SI ULEIUL PRESAT LA RECE AL SEMINTELOR SALE

July 11, 2017

 seminte si ulei de chimen negru presat la rece

Va doriti un aliment medicament cu proprietati remodelatoare epigenetic ?

Chimenul negru sau negrilica (nigella sativa) este o planta mediteraneeana folosita in mod traditional inca din antichitate pentru calitatile sala tamaduitoare si hranitoare, fiind bogata in timoquinona, una dintre substantele specifice acestei plante, substante denumite nigelone. Timoquinona are efecte antioxidante si de remodelare epigenetica, adica influenteaza in bine orientarea genelor fata de factorii de mediu in sensul ca acestea aleg sa nu dezvolte bolile la care sunt predispuse, ci aleg sa le inhibe. Astfel, celulelor canceroase le declanseaza apoptoza, adica moartea programata. Consumul lor regulat, poate preveni boli ca Altzheimer si Parkinson cat si alte boli degenerative si autoimune.

flori de negrilica (chimen negru)

Constituind o sursa importanta de proteine si de grasimi sanatoase, de carbohidrati, fibre si antioxidanti, vitamine si enzime, flavone, saponine si uleiuri esentiale, semintele de chimen negru mai contin minerale, unele in cantitati mari (potasiu, fosfor, fier si sodiu), iar altele in cantitati mici (zinc, calciu, magneziu, mangan si cupru). Chimenul negru confera consumatorilor aminoacizi esentiali pentru cresterea imunitatii organismului ca: arginina, acid glutamic si acid aspartic. Bogate in acizi grasi esentiali, semintele de chimen negru protejeaza sistemul cardiovascular, fiind esentiale pentru inima si vasele de sange, influentand pastrarea tensiunii arteriale in limitele normale. Chimenul negru imbunatateste memoria. Tot el are puterea de a impiedica distrugerea celulelor beta din pancreas, contribuind chiar la regenerarea lor si protejeaza astfel de diabet zaharat de tip II intrucat scade glicemia si rezistenta la insulina. Semintele de chimen negru distrug MRSA (stafilococul auriu multirezistent la antibiotice), cat si Helicobacter Pylori, parazitii intestinali, in general virusii si bacteriile. Ele pot fi administrate si sugarilor, de la 6 luni, testandu-le cu regula celor 4 zile, intrucat sunt antidiareice, antispastice, antialergice, cresc imunitatea organismului si detoxifica colonul. De asemenea sunt un valoros antibiotic natural, protejand sistemul respirator si protejand de astm bronsic. Semintele de chimen negru imbunatatesc memoria, protejeaza impotriva intoxicatiilor chimice si inlatura dependenta de droguri. Ele detoxifica rinichii si ajuta la dizolvarea pietrelor de la rinichi si a calculilor biliari. Au de asemenea proprietati anticonvulsive protejand impotriva epilepsiei. Semintele de chimen negru pot fi consumate sub forma de ulei obtinut prin presare la rece, ulei ce contine proprietatile mai sus amintite in forma concentrata, astfel ca pastrat in sticlute de culoare inchisa, acesta poate fi administrat atat intern, constituind un panaceu pentru organism, cat si extern, fiind vedeta in industria de nutraceutice si de cosmeceutice. Acest ulei are efecte miraculoase asupra pielii si a parului, avand efect antiaging, purificant, fortifiant, antimicotic si antialergic. Uleiul semintelor de chimen negru contine mai ales acizi grasi polinesaturati, esentiali pentru buna functionare a organismului (acidul oleic, acidul palmitic, acidul linoleic si cel stearic) cat si acizi grasi Omega 3 si 6 in proportii corecte pentru sanatate.

flori albe si seminte de negrilica (chimen negru)

In bucatarie, semintele de chimen negru se intrebuinteaza mai cu seama in tarile mediteraneene, India si Orientul Mijlociu, in preparate specifice acestor meleaguri, insa odata ce nutritionistii recomanda cat mai mult consumul acestora ca fiind un real panaceu cat si datorita comercializarii lor prin magazine naturiste si supermarketuri, astazi fac deliciul produselor culinare peste tot in lume. Atat sub forma de seminte cat si de uleiuri, chimenul negru este bine sa se consume sanatos, in stare cruda, putand fi adaugat in salate, supe si ciorbe, caldute sau la temperatura camerei, in deserturi fara fainuri si zaharuri rafinate, cat si in bauturi calde (pana in 40 grade Celsius) sau racoritoare.

 

Recomanda prietenilor pin it! share on facebook

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter pentru a primi retete si articole direct pe adresa ta de e-mail.

Evenimente Recente